
 

 
 

Home and Community Based Services 
Revalidation and Provider Type 59 

Frequently Asked Questions 
 
 

1. Question: Our agency received the global email from the Office of Long-Term Living (OLTL) 
regarding the Affordable Care Act (ACA) revalidation. Does my agency need to revalidate? 

 
Answer: If you received the global email informing you of the ACA revalidation 
requirements then your agency is required to revalidate your enrollment. 

 
 

2. Question: Our agency just enrolled in 2013. Are we still required to revalidate? 
 

Answer: Yes, even if your agency just enrolled in 2013 you must send in a completed 
application for each service location. If your agency just enrolled in 2014 we will be 
working with your agency individually to address any necessary changes. 

 
 

3. Question: Our agency currently has multiple service locations and/or provider types enrolled 
in PROMISe; do we still need to complete an application for each service location? 

 
Answer: Separate applications are required for each unique physical address that is 
currently enrolled. For example if you have an office on Market Street and an office on 
Main Street you would need to submit 2 applications. If your agency has multiple service 
location numbers but they all have the same address then only one application is 
required. 

 
 

4. Question: Is our agency required to provide a full application with all required documentation 
in order to revalidate? 

 
Answer: Yes. 

 
 

5. Question: Our agency is enrolled with the Office of Developmental Programs (ODP), do I need 
to revalidate with their office as well? 

 
Answer: Yes, all Medicaid providers are required to revalidate every service location 
regardless of program office. Agencies should contact ODP or other applicable program 
offices to determine when your agency will be required to revalidate. 
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6. Question: Our agency recently received communication from the Office of Medical Assistance 
Programs (OMAP) which indicated that revalidation would need to occur before March 2016. 
However, the global email sent from OLTL states that the application must be submitted by 
January 2015. Why are the dates different? 

 
Answer: The ACA requires that all Medicaid providers revalidate by March of 2016. In 
conjunction with the ACA revalidation activities, OLTL is moving all OLTL providers to a 
single provider type. OLTL is using the January 1, 2015 deadline to ensure that activities 
related to the provider type conversion are completed prior to the annual service plan 
review period. 

 
 

7. Question: How often must I revalidate my application? 
 

Answer: All enrolled Medicaid providers must revalidate their enrollment every five 
years. 

 
 

8. Question: Why am I being asked to submit documentation and information that I did not 
have to submit in the past? 

 
Answer: Agencies enrolled prior to May 2012 are now required to meet regulatory 
enrollment requirements and submit documentation that may not have been collected in 
the past. Please refer to 55 Pa. Code Chapter 52 for more information. 

 
 

9. Question: Are tax returns required for revalidation? 
 

Answer: Yes, as per 55 Pa. Code § 52.11 Prerequisites for Participation, tax returns are 
required for initial enrollment and revalidation. Please note that if your agency is an 
Area Agency on Aging that is a unit of county government, then your agency is not 
required to submit tax returns, as per 55 Pa. Code § 52.11(4). 

 
 

10. Question: Are business policies required for revalidation? 
 

Answer: Yes, as per 55 Pa. Code § 52.11 Prerequisites for Participation, these documents 
are required for initial enrollment and revalidation. Please note that this requirement 
applies to all OLTL HCBS program providers. 

 
 

11. Question: There is no mention of a fee with these revalidations or provider type conversion. 
Most states charge the 2014 fee of $542 unless we can show proof that we already paid it via 
Medicare.  Is there a fee? 

 
Answer: There are no fees associated with the OLTL provider type conversion. Regarding 
fees associated with the ACA mandates – at this time, only providers who are Medicare 
certified must pay the required fee. This fee is paid directly to Medicare at the time of 
enrollment and revalidation. The Commonwealth is not currently assessing an 
enrollment fee. 
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12. Question: The OLTL global email indicated that providers will be moved to a single provider 
type. What provider type and why? 

 
Answer: In conjunction with the ACA revalidation activities, OLTL will move all providers 
to a single provider type rather than the multiple provider types in which agencies are 
currently enrolled. All OLTL providers will be enrolled under a provider type 59. Going to 
a single provider type will make billing for services less complicated and reduce the 
number of revalidation applications that will need to be submitted in the future. Moving 
to a single provider type will allow OLTL to track licenses more efficiently – the ACA 
requires program offices to track the services and licenses for which providers are 
approved. Since the ACA requires revalidation every five years, having a single provider 
type will reduce the number of service locations for providers to revalidate. 

 
 

13. Question: Where can we submit specific questions regarding our agency’s revalidation? 
 

Answer: Please direct all questions to RA-HCBSenprov@pa.gov and reference 
Revalidation in the subject line. 

 
 

14. Question: What Provider Type should I list on the application? 
 

Answer: Please indicate Provider Type 59 regardless of the current provider types you 
may be enrolled for. 

 
 

15. Question: What effective date should I indicate on the application? 
 

Answer: Please use the effective date 7/1/2015. 
 
 

16. Question: Why do I need to include copies of the owners’ social security cards? 
 

Answer: During recent reviews of new applications, the enrollment section has 
concluded that there is a need to view the Social Security Cards of agency owners in 
order to validate the information included on the Ownership Disclosure Form. 
Additionally, certain designations listed on Social Security Cards may indicate the need 
for additional documentation in order for a provider to be enrolled. Agencies operating 
under a Board of Directors are exempt from this requirement. 

 
 

17. Question: Since we are a county agency, what do we mark in Box #18 on the PROMISeTM 

Provider Enrollment Base Application? 
 

Answer: If your agency is a government owned agency, meaning that taxes are filed on 
your agency’s behalf by the County, then you should mark Government Owned. 
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18. Question: Where do we indicate that our agency provides Enrollment services for the Aging 
waiver? 

 
Answer: On Page 2 of the Office of Long-Term Living Home and Community Based 
Waiver Services Provider Enrollment Information Form, if your agency provides 
Enrollment services for the Aging waiver, then you should write Enrollment somewhere 
in the blank space next to Service Coordination. 

 
 

19. Question: Box #22 on the PROMISeTM Provider Enrollment Base Application requests a Centers 
for Medicare and Medicaid Services (CMS) Certification Number. Should our agency have a 
CMS Certification number? 

 
Answer: Box #22 on the PROMISeTM Provider Enrollment Base Application should be 
completed if applicable.  If your agency has obtained Medicare Certification, please 
include the information.  If you are unsure about whether you have CMS certification, the 
Centers for Medicare and Medicaid Services can be contacted at www.cms.gov. CMS 
certification is not a requirement for enrollment with OLTL programs. 

 
20. Question: Box #24 on the PROMISeTM Provider Enrollment Base Application asks if our agency 

retains any managing employees or agents. Should we list all employees that provide Service 
Coordination and Enrollment services? 

 
Answer: The Provider Owner Disclosure Form includes the definition of managing 
employees and agents.  If your employees do not fall under those definitions, then this 
information is not required. 

 
21. Question: Are county government agencies required to complete the Provider Owner 

Disclosure Form? 
 

Answer: If your agency is Government Owned and you have a Board of Directors, then 
Pages 8 and 9 should be completed. Social Security numbers and date of birth are 
required for all board of directors – copies of social security cards are not required for 
board of directors. Please also be sure to complete Page 7 on the Provider Owner 
Disclosure Form – the managing employee or agent may be the Director of the agency – 
the managing employee or agent must provide their social security number and the date 
of birth. 

 
If your agency is Government Owned and you have County Commissioners, then only 
Page 7 on the Provider Owner Disclosure Form should be completed – Pages 8 and 9 do 
not need to be completed. 

 
22. Question: What business type should an Area Agency on Aging select on Box #18 on the 

PROMISeTM Provider Enrollment Base Application? 
 

Answer: Area Agencies on Aging that are owned by the county should select Government 
Owned – this means that taxes are filed on your agency’s behalf by the county. AAA’s 
that are not Government Owned should select the appropriate designation for their 
agency based on tax filing status. 
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