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PURPOSE: 

The purpose of this bulletin is to inform providers that, effective July 1, 2007: 

1. The Department of Public Welfare (Department) is discontinuing the paper voucher 
system for adult Medical Assistance (MA) and adult General Assistance (GA) recipients; 

2. The Eligibility Verification System (EVS) has been enhanced to inform providers of the 
number of certain office, clinic and home visits remaining within the scope of benefits for 
adult MA and adult GA recipients, pursuant to the 18 visit limit, during the July 1 though 
June 30 state fiscal year service period. 

NOTE: THIS BULLETIN OBSOLETES INSTRUCTIONS REGARDING THE PAPER  
VOUCHER SYSTEM AND PAPER VOUCHER USE UNDER MA BULLETINS 01-94-03 ET AL, 
AND 01-93-12 ET AL.  THESE BULLETINS OTHERWISE REMAIN IN EFFECT. 

SCOPE: 

This bulletin applies to all providers enrolled in the MA Program. Providers who render 
services in either the HealthChoices or voluntary managed care delivery systems should contact 
the appropriate managed care organization with questions related to benefit limits. 

BACKGROUND: 

As described in MA Bulletin 99-92-07, the Department implemented the GA Basic Health 
Care Package on January 1, 1993, for adult recipients, age 21 to 65, who receive MA benefits 
funded solely by state funds. This health care package limited certain office, clinic and home 
visits to 18 per State fiscal year (July1 through June 30).  In order to keep both recipients and 
providers informed of an MA recipient’s usage of these visits, the Department implemented a 
paper voucher system.  Under this paper voucher system, GA recipients were issued booklets 
containing 18 vouchers each fiscal year that were to be used for the countable 18 visits.   

COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 

The appropriate toll-free number for your provider type. 

Visit the Office of Medical Assistance Programs website at www.dpw.state.pa.us/omap 

http://www.dhs.pa.gov/
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Presentation of a voucher verified to the provider that the recipient had not exceeded his/her 
18 visit limit and therefore, the provider would be eligible for payment for the service provided.   

On August 29, 2005, as authorized by Act 42 of 2005, the Department revised the 
scope of benefits for adult MA recipients, 21 years of age and older.  MA regulations at 
55 Pa. Code § 1101.31, relating to scope, were amended to limit certain office, clinic and home 
visits to 18 visits per state fiscal year for both adult MA and GA recipients, with the exception of 
pregnant women. The Department also extended the paper voucher system to those adult MA 
recipients subject to the 18 visit limit. 

DISCUSSION: 

In an effort to eliminate the administrative burden of paper vouchers from the recipient 
and provider communities, decrease the Department’s administrative costs associated with the 
paper vouchers and provide a more accurate means of tracking recipient use of the office, 
clinic and home visits subject to the 18 visit limit, the Department has decided to eliminate the 
paper voucher system.  In place of the paper vouchers, providers will use EVS to verify the 
number of countable visits a recipient has remaining within the 18 visit limit.  This will eliminate 
the need for providers to collect paper vouchers at the time of service. 

Providers should share the 18 visit limit information returned through EVS with the 
recipient so that the recipient is aware of his or her countable office visit use and the number of 
visits remaining within the 18 visit limit.  Recipients have also been notified to ask their provider 
for this information. The Department is currently developing a process that would allow 
recipients to directly confirm their own countable visit use and will issue additional guidance on 
this process in a future MA Bulletin.   

While the Department is discontinuing the paper voucher system, the scope of benefits 
for adult MA and GA recipients has not changed.  The 18 visit limit still applies for certain 
routine office, clinic and home visits when performed by physicians, certified registered nurse 
practitioners, podiatrists, optometrists, chiropractors, outpatient hospital clinics, outpatient 
medical clinics, Rural Health Clinics, or Federally Qualified Health Centers.  A complete list of 
the provider type/specialties and specific office, clinic or home visit procedure codes that are 
subject to the 18 visit limit is available as an attachment to this bulletin and on the 
Department’s website at: 
http://www.dpw.state.pa.us/Resources/Documents/Pdf/18VisitLimit.pdf 

All providers indicated above, who render countable visits subject to the 18 visit limit, 
shall follow the procedures described below. 

PROCEDURE: 

Effective July 1, 2007, the Department will no longer issue paper vouchers to adult MA 
and GA recipients for the 18 visit benefit limit.  Instead, EVS has been programmed to inform  
providers that a recipient has exceeded the 18 visit limit and to indicate the number of 
countable outpatient office, clinic or home visits remaining within the scope of benefits for adult  
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MA and adult GA recipients during the July 1 through June 30 fiscal year period.  EVS will 
provide timely validation of the number of countable visits remaining based on actual claims 
paid at the time of the inquiry. 

Visits to a recipient’s Primary Care Physician (PCP) or PCP referred specialist that 
exceed the 18 visit limit are automatically approved for a Benefit Limit Exception by the 
Department and do not require an additional request unless the visit is to an optometrist, 
chiropractor or podiatrist. 

Instructions for Verifying Office Visit Limitation via EVS: 

Prior to rendering the service, providers should access EVS through one of the current 
available methods; Automated Voice Response System (AVRS), Internet, Value Added 
Network (VAN)/batch, or the Provider Electronic Solutions (PES) software to determine the 
number of office, clinic and home visits an adult MA and an adult GA recipient has remaining 
within the scope of benefits for the state fiscal year at the time of the inquiry.  To receive 
information from EVS on the number of visits remaining within the 18 visit limit, it is necessary 
to submit a valid procedure code and qualifier with the EVS transaction for all access methods 
except AVRS. 

EVS Inquiry 

Based on how the EVS system is accessed, the instructions for entering an office visit 
procedure code and qualifier will vary slightly.  

AVRS (1-800-766-5387) 

After entering your provider identification number, recipient information and date of 
service, select menu option 2 for office visit eligibility information.  The system will respond with 
the following information: 

•	 The number of countable visits remaining based on paid claims; 
•	 Office visits are not limited for the recipient based on their age or because they are 

covered by a managed care plan; 
•	 The recipient has exceeded the 18 visit limit and a Benefit Limit Exception may be 

required. 

Internet 

When submitting an Internet EVS transaction, in addition to the required EVS 
information, enter the qualifier of “HC” (to indicate a procedure code) in the Procedure/Drug 
Type field and the appropriate 5-digit procedure code for an office visit in the Procedure/Drug 
Code field. 

Provider Electronic Solutions (PES) Software 

Complete the EVS request information and also enter a valid office visit procedure 
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code into PES on the HDR1 Window in the Procedure/NDC field.  It will also be necessary to 
enter the “HC” qualifier in the Procedure Code qualifier field. 

Value Added Network (VAN)/Batch 

Please contact your software vendor for instructions on how to submit a procedure code 
on your eligibility transaction using your proprietary software.  A valid office visit procedure 
code and the “HC” qualifier must be submitted. 

EVS Response 

EVS will respond with the following general messages when valid office visit procedure 
code information is submitted based on specific recipient eligibility criteria.  If a procedure code 
and qualifier are present on the EVS inquiry, the system will determine if the procedure code 
submitted is for an office visit that is subject to the 18 visit limit.  If the procedure code and 
qualifier are not valid for countable office visits, no information related to the recipient’s 
remaining office visits will be returned. The 18 visit limit does not apply to recipients under 21 
years of age and EVS will only return office visit limitation information for adult recipients age 
21 or older. 

1. If the recipient is enrolled in a MA managed care organization, EVS will return the 
message: 

“Limitation information returned applies only for services covered by fee-
for-service. Please contact this recipient’s managed care plan for services 
not covered by fee-for-service.” 

2. If the recipient is not enrolled in a MA managed care organization and has not exceeded 18 
visits, the message will be: 

“Recipient limited to 18 office visits per fiscal year.  ## visits remaining 
based on paid claims status.” 

3. If the recipient is not enrolled in a MA managed care organization and has exceeded the 
maximum number of office visits for the fiscal year, the following message will be returned: 

“Recipient has exceeded the 18 visit limit. Benefit Limit Exception may be 
required. Please call 1-800-537-8862, option #4 with questions.” 

The telephone number above connects the provider to the Department’s Provider Services 
Center staff who will assist in determining if a Benefit Limit Exception is needed and if an 
exception is needed, direct the provider’s call to the Prior Authorization/Benefit Limit Exception 
Unit who will process the exception request. 

4. Prior to conducting the visit, the provider should share the benefit limit information returned 
from EVS with the recipient and, if applicable, that a Benefit Limit Exception is required.  
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Please note that the visits remaining information returned by EVS response is based on 
claims data contained in PROMISe™. Additional visits may have been incurred and not yet 
billed to the Department. Therefore it is possible a provider may receive a denial of their claim 
due to exceeding the 18 visit limit.  If this should happen, the provider should follow the Benefit 
Limit Exception process indicated below. 

Benefit Limit Exceptions: 

If a recipient needs additional services beyond the 18 visit limit, the recipient or provider 
may request an exception to the benefit limit through the Department.  As established under 
MA regulations at 55 Pa. Code § 1101.31(f), the Department is authorized to grant exceptions 
to the 18 visit limit when it determines that one of the following criteria applies: 

•	 The recipient has a serious chronic illness or other serious health condition and 
denial of the exception will jeopardize the life of or result in the serious deterioration 
of the health of the recipient. 

•	 Granting the exception is a cost-effective alternative for the MA Program. 
•	 Granting the exception is necessary in order to comply with Federal law. 

A request for a Benefit Limit Exception may be made to the Department by: 

•	 Calling the Provider Prior Authorization/Benefit Limit Exception line at  

1-800-558-4477, or 


•	 The recipient may call the Recipient Hotline at 1-800-433-1324, or 
•	 Providers may mail or fax a written request to: 

Office of Medical Assistance Programs 
Fee for Service Programs 
Benefit Exception Review 
PO Box 8047 
Harrisburg, PA 17105-2675 
Fax: 866-874-7998 

When requesting the Benefit Limit Exception, please provide the following information: 

•	 The recipient’s name, address, and telephone number. 
•	 The recipient’s MA ID number. 
•	 The service for which the exception is being requested. 
•	 The reason the exception is needed. 
•	 Provider’s name and telephone number. 

The Department will inform the provider in writing within 21 days of getting the Benefit 
Limit Exception request if the request is approved or denied.  

Attachment: 18 Visit Limit Chart 


