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MEDICARE QUESTIONS AND ANSWERS  

 
QUESTION ANSWER 

Form Locator 50 – if Medicare 
is not making paymen for the 
service period dues Medicare 
have to be listed or only payers 
actually making payment? 

If the resident has Medicare Part A available it must be entered on 
the appropriate line of Form Locator 50, even when they are not 
making payment for the service period. 

Where does the Medicare 
Coinsurance amount due from 
Medical Assistance (MA) go on 
the UB-04?  This occurs when a 
Medicare patient is into 
coinsurance days and doesn’t 
have Blue Cross.  On the MA 
309Cs this was located in fields 
#43-49.  This happens often in 
our facility. 

The amount due from MA for Medicare Coinsurance days is entered 
on the UB-04 when there are Medicare Coinsurance days, Facility 
days, Therapeutic leave days and/or Hospital Reserve Bed days.  
However when there is a situation where the provider is billing for all 
Medicare Coinsurance days the UB-04 should be completed as 
follows:  Covered days (Form Locator 39-41) would be blank.  
Coinsurance days (Form Locator 39-41) will indicate the number of 
Coinsurance days being billed for that service month. The appropriate 
Form Locator (18 -28) would contain condition code X2 (Medicare 
EOMB on file.)  Form Locator 42 (revenue coes) would contain 
Revenue Code 100 (Facility days) on Line 1.  Form Locator 43 
(Revenue Code description) should contain the words “facility days.”  
Form Locator 44 (HCPS/Rates) should contain the facility’s per diem 
rate.  Form Locator 45 (Service Units) should be “0.”  Form Locator 
47 (Total Charges) should be the amount due for the MA 
Coinsurance share (must be a positive amount.) 

Form Locator 54 – If Medicare 
is on Line 50A, what is the 
amount that should be entered 
for the amount paid by 
Medicare?  Should it be only the 
amount Medicare approved for 
Coinsurance days? 

Yes.  Enter the total amount Medicare aproved for the coinsurance 
days in the service period.  Do not include amounts paid for full 
Medicare days. For more information, see the UB-04 Billing Guide at 
the DHS website:  
http://www.dhs.pa.gov/publications/forproviders/promisedeskreferenc
es    
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If a resident has not had a 
hospital stay since April 2002 
he/she would not have qualified 
for Medicare payment since that 
time.  When billing for straight 
MA days for  January  2004, is 
MA the Primary?  If not, why 
does Medicare have to be listed?   

Currently we are requiring both Medicare and MA information.  
When billing with the UB-04, enter Condition Code X4 in the 
appropriate form locator (Form Locator 18-28.)  When billing 
electronically enter the Reason Code 50 and a string of 13 ones 
(1111111111111) with the submission date entered as the date paid 
and 0.00 as the paid amount. 

If a resident has days paid 100% 
by Medicare, does an amount 
have to be listed in Box 54?  
Medicare only looks for 
coinsurance from day number 21 
to 100. 

Days pain in full by Medicare are entered in Form Locator 56.  The 
amount in Form Locator 54 on the UB-04 does not include amounts 
for days paid in full by Medicare. 

Is the ICN required when billing 
for Medicare coinsurance?  This 
indicates you need to bill Part A 
first to get an ICN. 

MA is the payer of last resort.  You must bill all other third parties 
prior to billing MA.  When billing for coinsurance an ICN is required.  
Refer to General Regulation 1101.64 at: 
www.pacode.com/secure/data/055/chapter1101/s1101.64.html 

Should all coinsurance days be 
included whether covered by MA 
or not? 

No, the coinsurance days billed ot MA are to be entered as 
coinsurance days .  Any coinsurance days covered by another 
resource (other than Medicare) should be entered as non-covered 
days.  

Do Part B Premiums still have to 
be shown as a deduction from 
the Patient Pay? 

Yes.  Enter a Value Code 35 and the amount of the premium. 

I need to know the Medicare paid 
date when filing electronic 
claims.  I bill Medicare the same 
day I bill MA.  I have no idea 
when Medicare will pay the 
claim.  How does this affect my 
MA claim processing and 
payment receipt? 

DHS is requesting the date of notification from Medicare on the 
status of your claim.  MA is the payer of last resort.  Providers must 
not bill the program for services rendered until all other resources 
are exhausted.  Refer to General Regulation 1101.64 at: 
www.pacode.com/secure/data/055/chapter1101/s1101.64.html 

 

http://www.pacode.com/secure/data/055/chapter1101/s1101.64.html
http://www.pacode.com/secure/data/055/chapter1101/s1101.64.html
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If a resident has Medicare and 
Blue Cross, but they don’t 
pertain to the service period on 
the claim, do OI and Crossover 
need to be completed? 

The information pertaining to Medicare would need to be completed on 
the Crossover screen.  However, blue Cross does not cover long term 
care service and does not need to be entered. 

Form Locator 50 – if the 
resident has 4 or more 
resources available, how is 
that entered on the UB-04? 

Enter the resources that have actually made payment or the most 
relative to long term care services and MA.  

 
 

For additional information, go to the PROMISe™ Web site: http://promise.dpw.state.pa.us/ 
 

Thank you for your service to our Medical Assistance Recipients. We value your participation. 
Check the Department of Human Services’ Web site often: www.dhs.pa.gov   

http://promise.dpw.state.pa.us/
http://www.dhs.pa.gov/

