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Q/A - Regulatory Clarifications – March 2019 

The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 
the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

 
 

Question:  If a legal entity is transitioning a Personal Care Home (PCH) to an Assisted 
Living Residence (ALR), is new resident paperwork/admission documentation required? 
 
ANSWER:        
For the resident-home/resident-residence contract, if the terms of the resident-home 
contract have changed, then a new resident-residence contract must be completed. If 
terms of the contract (including rate for room and board, etc.) remain fundamentally the 
same, then an addendum statement can be added to the current resident-home contract 
indicating the date of admission to the new residence and stating that the terms of the 
previously signed contract remain the same. The contract/addendum must indicate that 
the contract runs month-to-month with automatic renewal unless terminated by the 
resident with 14 days notice or by the residence with 30 days notice in accordance with 
§ 2800.228 (relating to transfer and discharge). In addition, the contract/addendum must 
include: 

• A fee schedule that lists the actual amount of charges for each of the 
assisted living services that are included in the resident’s core service 
package in accordance with § 2800.220 (relating to service provision).  

• A list of assisted living services or supplemental health care services, or 
both, to be provided to the resident based on the outcome of the resident’s 
support plan, a list of the actual rates that the resident will be periodically 
charged for food, shelter and services and how, when and by whom 
payment is to be made. 

• The resident-residence contract shall identify the assisted living services 
included in the core service package the individual is purchasing and the 
total price for those services. Supplemental health care services shall be 
packaged, contracted and priced separately from the resident-residence 
contract. Services provided by or contracted for by the residence other than 
supplemental health care services must be priced separately from the 
service package in the resident-residence contract. 

 
The operator must provide a 30-day notice if there are any changes to the contract or 
home rules, or if they want to enter into a new contract. A new contract or addendum to 
the existing resident-home should be completed as soon as possible after the license 
status change from PCH to ALR, but no longer than one week thereafter. 
 
For the assessment and support plan, new documentation is not needed unless there is 
a significant change. However, the home shall add an addendum statement indicating 



the date of the license status change. The assessment and support plan (ASP) or 
addendum must include: 

 
• The individual’s ability to safely operate key-locking devices; 
• Documentation of the assisted living services and supplemental health 

care services, if applicable, that will be provided to the individual.  
 
The resident RASP should be updated, or a new ASP completed within 30 days prior to 
the license status change, but no longer than 15 days after. The updated RASP or new 
ASP must be reviewed and approved by a licensed practical nurse under the supervision 
of a registered nurse per § 2800.227. The final support plan shall be attached to or 
incorporated into and serve as part of the resident-residence contract.  
 
If the medical evaluation was completed in the past year, a new medical evaluation 
would not need to be completed unless there was a significant change. However, 
unless there is documentation that a tuberculin skin test has been administered with 
negative results within the past two years, or the results of a chest X-ray, if the 
tuberculin skin test was positive, then a tuberculin skin test must be completed within 15 
days. 
 
Paperwork completed to demonstrate compliance with § 2600.191 relating to resident 
rights and § 2600.44(a) relating to informing the residents of complaint procedures for 
the PCH residents may be used to demonstrate compliance with § § 2800.191 and 
2800.44(a), respectively. The facility must complete all other paperwork requirements 
as defined by the regulations. 
 

 


