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COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING 

Assisted Living Residences (55 Pa.Code Chapter 2800) 

 

Q/A - Regulatory Clarifications – January 2019 

The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation:  § 2800.132(d) and (h)- Fire drills 

§ 2800.132 (d) Residents shall be able to evacuate the entire building to a public 

thoroughfare, or to a fire-safe area designated in writing within the past year by a fire 

safety expert within the period of time specified in writing within the past year by a fire 

safety expert. For purposes of this subsection the fires safety expert may not be a staff 

person of the home. 

§ 2800.132 (h) Residents shall evacuate to a designated meeting place away from the 

building or within the fire-safe are during each fire drill. 

Question: Do residents who are in their bedrooms or another area of a 

designated fire-safe area (unaffected by simulated fire) need to evacuate to 
the designated meeting place within the fire-safe area during a drill within 

the period of time specified in writing by a fire safety expert?  
 

ANSWER:   
Residents must evacuate to the designated meeting place away from the 

building or to the designated meeting place (common area) within the fire-
safe area within the time specified in writing by a fire safety expert. Staff 

should immediately assure that the fire safe area is sealed/secured (all doors 
closed) and then alert residents to be ready to evacuate from the fire safe 

area if necessary should the fire spread or should fire officials recommend 
evacuation. This regulation intends that the residence designate one meeting 

place so that staff persons and emergency personnel can quickly check to 

determine if all residents have been evacuated. However, if it is absolutely 
necessary due to exit paths and mobility of the residents to have multiple 

meeting places the residence must have sufficient staff to ensure that 
residents’ supervision needs are met pursuant to §2800.60(a).  

 
Timing the Drill - The fire drill time begins when the alarm is sounded, and 

ends when the last resident enters the meeting place within the fire safe 
area(s) or exits the outside door. The best way to record this is by using 

multiple stopwatches for each meeting place within fire safe areas and one 
for outside.  
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1. When the alarm sounds, start the stopwatches.  
2. When you believe that all residents have exited the building or arrived at 

the meeting place within the fire-safe area, stop the stopwatches.  
3. Check the residence to ensure that all residents have evacuated. If you 

discover that one or more residents have not evacuated, assist the 
resident(s) out of the building or to the meeting place within a fire-safe area 

and document the circumstances on the fire drill record 

 


