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COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA 
DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING 
Assisted Living Residences (55 Pa.Code Chapter 2800) 

 
Q/A - Regulatory Clarifications – October 2017 

The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 
the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation:  § 2800.186(c) – Prescription Medications 
§ 2800.186 (c) – Changes in medication may only be made in writing by the prescriber, or 
in the case of an emergency, an alternate prescriber, except for circumstanced in which oral 
order may be accepted by nurses in accordance with regulations of the Department of 
State. The resident’s medication record shall be updated as soon as the home receives 
written notice of the change.  

Emergency Medication System Machines - It is permissible for homes to use emergency 
medication system machines. However, these machines are permitted if they are accessible to 
licensed nurses only. Licensed nurses (RNs or LPNs) must manage the ordering of the emergency 
doses. Direct care staff should work from a written order provided by the prescriber, or the 
information written onto the MAR from the nurse taking the verbal order.  

Question: Can tackle boxes with a lock be used as an emergency 
medication system machine? 

ANSWER:  No. For assisted living residences, tackles boxes with a lock 
may not be used as an emergency medication system machine. The use of a 
tackle box system outside of a hospital setting lacks sufficient safeguards that 
are built in to emergency medication machines. 

 

Regulation:  § 2800.87 – Lighting 
§ 2800.87  – The residence’s rooms, hallways, interior stairs, outside steps, outside 
doorways, porches, ramps, evacuation routes, outside walkways and fire escapes shall be 
lighted and marked to ensure that residents, including those with vision impairment can 
safely move through the home and safely evacuate. 

Question: What is required when using a delayed locking device on a 
door in a licensed assisted living residence in areas other than those licensed 
as a secure care unit? 

ANSWER:  The residence is required to have written approval or a 
variance from the Department of Labor and Industry, the Department of 
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Health or the appropriate local building authority to permit the use of a 
delayed egress system in a licensed personal care home. 

Additionally, to ensure that all residents can use these doors during an 
emergency to evacuate safely, the following lighting and marking 
requirements apply when delayed locking devices on doors have been 
approved and are in place: 

• A readily visible, durable sign in letters not less than 1 in. (25 mm) 
high and not less than 1/8 in. (3.2 mm) in stroke width on a 
contrasting background that reads as follows shall be located on the 
door leaf adjacent to the release device in the direction of egress: 
PUSH UNTIL ALARM SOUNDS. DOOR CAN BE OPENED IN 15 
SECONDS. (or similar notice with accurate number of seconds) 

 
• Presence of sufficient lighting at all times for the marking to be easily 

seen and read 
 

 BHSL will begin to measure for compliance with sufficient lighting and 
marking requirements when a delayed egress system is in use in a licensed 
assisted living residence in areas other than a secure care unit, effective April 
6, 2018. 

Note: The instructions regarding signage is consistent with the Pennsylvania 
Uniform Construction Code. 


