COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES
BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
Personal Care Homes (55 Pa.Code Chapter 2600)

QZ/A - Regulatory Clarifications — June 2015
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until
the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG).

Requlation: 8 2600.58 — Awake Staff Persons

§ 2600.58 -

(a) If a home serves 16 or more residents, all direct care staff persons on duty in the home
shall be awake at all times one or more residents are present in the home.

(b) If a home serves one or more but less than 16 residents with mobility needs, at least
one direct care staff person shall be awake at all times residents are present in the home.

Question: Can staff who sleep in the building overnight be counted in
the staffing ratios and participate in fire drills?

ANSWER: No. Staff and administrators may sleep in the building,
but cannot be counted towards the staffing ratios and cannot participate in
fire drills.
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