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COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA 
DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING 
Personal Care Homes (55 Pa.Code Chapter 2600) 

 
Q/A - Regulatory Clarifications – December 2015 

The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 
the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

 

Regulation: § 2600.183(f) – Storage and Disposal of Medications 
and Medical Supplies 
§ 2600.183(f) - Prescription medications, OTC medications and CAM that are discontinued, 
expired or for residents who are no longer served at the home shall be destroyed in a safe 
manner according to the Department of Environmental Protection and Federal and State 
regulations. When a resident permanently leaves the home, the resident’s medications shall 
be given to the resident, the designated person, if any, or the person or entity taking 
responsibility for the new placement on the day of departure from the home. 

Question: For homes that use a medication system which packages 
all of a resident’s medication into a single cassette (rather than multiple 
blister packs), what is the home to do regarding a discontinued medication 
when all of the pills are packaged together? 

ANSWER: The home should send the whole cassette of medication 
back to the pharmacy, where the pharmacy can properly dispose of the 
discontinued medication and repackage the rest of the current medication 
for the home.  

 

 


