
 

 

       
 
 

 

 

 
 

 
 

 

  
  

 

 

 
 
 

 

 

 

   

 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Personal Care Homes (55 Pa.Code Chapter 2600) 


Q/A - Regulatory Clarifications – April 2017 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 2600.18 – Applicable Health and Safety Laws 
§ 2600.18 - A home shall comply with applicable Federal, State and local laws, ordinances 
and regulations. 

Question: According to the National Fire Protection Association (NFPA) 
720 standards the carbon monoxide detector shall be located “in the same 
room as a permanently installed fuel burning appliance.” However, according 
to the Carbon Monoxide Alarms Standards Act which went into effect 
September 23, 2016, the carbon monoxide detector shall be installed in close 
proximity of, but not less than 15 feet from, any fossil fuel-burning device or 
appliance. Is it permissible for a home to place a carbon monoxide detector in 
the same room as the fossil fuel burning appliance if the room is too small to 
allow for the carbon monoxide detector to be placed 15 feet or more from the 
fossil fuel burning appliance? Is it permissible for the home if it follows the 
manufacturer’s instructions and places the carbon monoxide detector in the 
same room as the fossil fuel-burning appliance? 

ANSWER: If there is not at least 15 feet between the fossil fuel burning 
device and the door that leads out of the enclosed area to the rest of the 
building, then the carbon monoxide detector should be placed just outside of 
the door, unless the manufacturer's instructions indicate otherwise.  All other 
requirements with the Act will be enforced - i.e., if the alarm is not audible in 
all areas of the building, additional devices must be installed; etc. Homes 
should keep the manufacturer’s instructions on file, especially if the home uses 
this information to place the detector within 15 feet from the device. 
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Question: What are some examples of fossil fuel-burning devices? 

ANSWER: Fossil fuel-burning devices are defined as:  coal, kerosene, 
oil, wood, fuel gases and other petroleum or hydrocarbon products which emit 
carbon monoxide as a by-product of combustion. Some examples of fossil-
burning devices include gas stove, gas PTAC units, and gas/wood/coal burning 
fireplaces. 

Question: If the approved CO detector installed in close proximity of 
a furnace or other appliance cannot be heard by a staff on duty on a specific 
floor or wing of the home, does the additional CO detector that is required to 
be installed where it can be heard by staff need to be interconnected?  

ANSWER: No, the Carbon Monoxide Alarms Standards Act does not 
require that the additional CO detector, installed where it can be heard by the 
staff on duty, is to be interconnected.    

Regulation: § 2600.63(d) – First Aid, CPR and Obstructed Airway 
Training 
§ 2600.63(d) - A staff person who is trained in first aid or certified in obstructed airway 
techniques or CPR shall provide those services in accordance with his training, unless the 
resident has a do not resuscitate order. 

Question: Must the “Pennsylvania Orders for Life-Sustaining 
Treatment” (POLST) form be used? 

ANSWER: No. Out of hospital DNRs and any document accepted by the 
home’s local EMS responders would also be acceptable.  

Question: Also, which supersedes – the POLST form or the DNR? 

ANSWER: The instructions on the POLST form say that it must be 
signed by a physician/PA/CRNP, so the POLST form should not conflict with a 
doctor’s order like a DNR. If a resident changes a POLST or DNR, both 
documents (if both are on-file) should be updated so that they are 
complimentary, and the old documents removed from the file so that only the 
current forms are accessible. This can avoid confusion in an emergency 
situation. 
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Regulation: § 2600.184(a) – Labeling of Medications 
§ 2600.184(a) - The original container for prescription medications shall be labeled with a 
pharmacy label that includes the following:  
(1)  The resident’s name. 
(2)  The name of the medication. 
(3)  The date the prescription was issued. 
(4) The prescribed dosage and instructions for administration.  
(5)  The name and title of the prescriber. 

Question: What is recommended regarding storage of insulin pens that 
don’t have the pharmacy label on them? The manufacturer’s instructions 
indicate 2 different storage temperatures; room temperature for opened pens 
and the refrigerator for unopened pens. 

ANSWER: Since the manufacturer allows opened insulin pens to be 
stored at room temperature, they need to be labeled with the resident’s first 
and last name, date it was opened, and staff’s initials that opened the insulin 
pen. If the home has a re-sealable bag with the label, the home can store the 
opened insulin pens in the re-sealable bag. This would not be considered 
dispensing. 
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