
       
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Child Residential and Day Treatment Facilities (55 Pa.Code Chapter 3800)
 

Q/A - Regulatory Clarifications – April 2015 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 3800.143(d) – Child Health Examination 
§ 3800.143(d) - The health examination shall be completed, signed and dated by a licensed 
physician, certified registered nurse practitioner or licensed physician’s assistant. Written 
verification of completion of each health examination, date and results of the examination, 
the name and address of the examining practitioner and follow-up recommendations made, 
including each component, shall be kept in the child’s record. 

Question: Is a facility permitted to fill out any portions on the child 
health examination form? 

ANSWER: Facilities are permitted to fill out only the special health or 
dietary needs of the child, allergies or contraindicated medications, and 
physical or mental disabilities of the child, if any, on the child health 
examination form. Facilities are PERMITTED to do the following: 

• Complete a specific portion of the child health examination form such as 
the special health or dietary needs of the child, allergies or contraindicated 
medications, and physical or mental disabilities of the child, if any, prior to 
the in-person evaluation, and present the child health examination form to 
the physician, physician's assistant or certified registered nurse practitioner 
for signature at the time of the examination. 

• Complete a specific portion of the child health examination form such as 
the special health or dietary needs of the child, allergies or contraindicated 
medications, and physical or mental disabilities of the child, if any, after an 
in-person evaluation that was performed within the timeframes specified by 
this regulation, and present the completed form to the physician, physician's 
assistant or certified registered nurse practitioner for signature in person, by 
facsimile, or via electronic mail. 

• Correct a child health examination form upon discovering that the 
physician, physician's assistant or certified registered nurse practitioner has 
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recorded inaccurate information or omitted information, ONLY IF a registered 
nurse (RN) or licensed practical nurse (LPN) contacts the person who 
performed the evaluation, AND receives permission from that person to 
correct the child health examination form, AND documents the date, time, 
and person spoken to on the child health examination form next to the 
correction. 

Facilities are PROHIBITED from doing the following: 

• Completing any other section of the child health examination form aside 
from the special health or dietary needs of the child, allergies or 
contraindicated medications, and physical or mental disabilities of the child, 
(if any), unless the home employs a physician, physician's assistant or 
certified registered nurse practitioner. 

• Completing all or a portion of the child health examination form without an 
in-person evaluation. 

• Completing all or a portion of the child health examination form after an 
in-person evaluation that was performed outside of the timeframes specified 
by this regulation. 

• Changing the content of a child health examination form without the 
consent of the person who performed the evaluation, or changing the 
content of a child health examination form by someone who is not a 
registered nurse (RN) or licensed practical nurse (LPN). 

It is strongly recommended that facilities carefully review child health 
examination forms completed by a physician, physician's assistant, or 
certified registered nurse practitioner to verify that all of the required 
information was recorded. Although the evaluations must be completed by 
medical professionals, facilities are responsible for ensuring that the 
evaluations were complete and that the child health examination forms were 
filled out in their entirety. 
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Regulation: § 3800.188(a) – Medications Administration Training 
§ 3800.188(a) - A staff person who has completed and passed a Department-approved 
medications administration course within the past 2 years is permitted to administer oral, 
topical and eye and ear drop prescription medications and epinephrine injections for insect 
bites. 

Question: Do staff in the facility need to receive additional training 
beyond the Medication Administration Train-The-Trainer course to administer 
epinephrine injections? 

ANSWER: No. However, the Department strongly encourages 
facilities to provide staff with additional training relating to the 
administration of epinephrine injections. 
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