
       
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

 

  

   

 

 
 

 

 

 

 

 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Child Residential and Day Treatment Facilities (55 Pa.Code Chapter 3800)
 

Q/A - Regulatory Clarifications – February 2015 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 3800.55(a)-(e) – Child Care Worker 
§ 3800.55 - 
(a) There shall be one child care worker present with the children for every eight children 
who are 6 years of age or older, during awake hours. 
(b)  There shall be one child care worker present with the children for every 16 children who 
are 6 years of age and older, during sleeping hours. 
(c)  There shall be one child care worker present with the children for every four children 
who are under 6 years of age, during awake hours. 
(d)  There shall be one child care worker present with the children for every eight children 
who are under 6 years of age, during sleeping hours. 
(e) If there are children who are under 6 years of age and 6 years of age and older in the 
same group, the ratios specified in subsections (c) and (d) apply. 

Question: Do infants and toddlers of children residing in mother-baby 
programs count as a “child” when calculating child-to-staff ratios? 

ANSWER: Yes. Infants and toddlers of children residing in mother-
baby programs count as a “child.” 

This Q/A hereby rescinds “Policy Clarification Number 3800-02-13” 
reissued on February 3, 2004 from the Office of Children, Youth & Families 
(OCYF). 
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Regulation: § 3800.189 – Self-Administration of Medications 
§ 3800.189 - A child is permitted to self-administer medications, insulin injections and 
epinephrine injections for insect bites, if the following requirements are met: 
(1) A person who meets the qualifications of § 3800.187(a)(1)—(4) (relating to 
administration) is physically present observing the administration and immediately records 
the administration in accordance with §  3800.184 (relating to medication log). 
(2) The child recognizes and distinguishes the medication and knows the condition or illness 
for which the medication is prescribed, the correct dosage and when the medication is to be 
taken. 

Question: Is a child who is permitted to self-administer medications 
also permitted to administer medications to their infant or toddler? 

ANSWER: Yes, as long as a staff person who has been trained in 
medication administration observes the medication administration and offers 
assistance as needed. 
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