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COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA 
DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING 
Child Residential and Day Treatment Facilities (55 Pa.Code Chapter 3800) 

Q/A - Regulatory Clarifications – December 2014 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 3800.55 – Child Care Worker  
§ 3800.55(a) - There shall be one child care worker present with the children for every eight 
children who are 6 years of age or older, during awake hours.  
§ 3800.55(b) - There shall be one child care worker present with the children for every 16 
children who are 6 years of age and older, during sleeping hours.  
§ 3800.55(c) - There shall be one child care worker present with the children for every four 
children who are under 6 years of age, during awake hours.  
§ 3800.55(d) - There shall be one child care worker present with the children for every eight 
children who are under 6 years of age, during sleeping hours.  
§ 3800.55(e) - If there are children who are under 6 years of age and 6 years of age and 
older in the same group, the ratios specified in subsections (c) and (d) apply.  

Question: Can child care supervisors be counted in the child care 
worker staffing ratios? 

ANSWER: Yes. A child care supervisor may be counted in the child 
care worker staffing ratios only when the child care supervisor is present 
with the children – either physically present or within auditory range. 
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Regulation: § 3800.181(a) – Storage of Medications, § 
3800.182(a) - Labeling of Medications, § 3800.187(b) - 
Administration  
§ 3800.181(a) - Prescription and over-the-counter medications shall be kept in their original 
containers. 
§ 3800.182(a) - The original container for prescription medications shall be labeled with a 
pharmacy label that includes the child’s name, the name of the medication, the date the 
prescription was issued, the prescribed dosage and the name of the prescribing physician. 
§ 3800.187(b) - Prescription medications and injections shall be administered according to 
the directions specified by a licensed physician, certified registered nurse practitioner or 
licensed physician’s assistant. 

Question: How should a home process a new order for a medication 
that has already been prescribed (such as a change in dosage or frequency)?   

ANSWER: The prescriber faxes the new order to the home, the home 
then updates the Medication Administration Record (MAR) and places a 
sticker on the medication container reading “New Orders – See MAR”, 
leaving the original label still visible.  


