
  

 

 

  

 

 

  

 

 

  

 

 

  
 

 

 
 
 

  
  

 

 
 

 
 

 

 

         

 

  
 

    
 

   
    
     

   
  

 
 

  

  

  

  

    

  

  

   
 

  
 

  
  

   
 

       
       
       

    

MEDICAL ASSISTANCE 

BULLETIN 

ISSUE DATE 

January 2, 2020 

EFFECTIVE DATE 

January 2, 2020 

NUMBER 

*See below 

SUBJECT 

Medical Marijuana and State Licensure of Facilities and Agencies 

BY 

Teresa D. Miller, Secretary 
Department of Human Services 

BY 

Dr. Rachel Levine, Secretary 
Department of Health 

IMPORTANT REMINDER: All providers must revalidate the Medical Assistance (MA) enrollment of each service 
location every 5 years. Providers should log into PROMISe to check the revalidation dates of each service 
location and submit revalidation applications at least 60 days prior to the revalidation dates. Enrollment 
(revalidation) applications may be found at: 
http://www.dhs.pa.gov/provider/promise/enrollmentinformation/S_001994. 

SCOPE: 

All Facilities Regulated by the following: 

•	 55 Pa. Code Chapter 2600 (relating to Personal Care Homes) 

•	 55 Pa. Code Chapter 2800 (relating to Assisted Living Residences) 

•	 55 Pa. Code Chapter 3270 (relating to Child Day Care Centers) 

•	 55 Pa. Code Chapter 3280 (relating to Group Child Day Care Homes) 

•	 55 Pa. Code Chapter 3290 (relating to Family Child Day Care Homes) 

•	 55 Pa. Code Chapter 3800 (relating to Child Residential and Day Treatment Facilities) 

•	 55 Pa. Code Chapter 5310 (relating to Community Residential Rehabilitation Services 
for the Mentally Ill) 

•	 55 Pa. Code Chapter 6400 (relating to Community Homes for Individuals with an 
Intellectual Disability) 

•	 55 Pa. Code Chapter 6600 (relating to Intermediate Care Facilities for Individuals with 
and Intellectual Disability) 

•	 28 Pa. Code Part IV (relating to Health Facilities)  

*01-20-03 05-20-01 47-20-01 
02-20-01 06-20-01 56-20-01 
03-20-01 34-20-01 

COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 

The appropriate toll free number for your provider type. 

Visit the Office of Medical Assistance Programs Website at: 
http://www.dhs.pa.gov/provider/healthcaremedicalassistance/index.htm. 

http://www.dhs.pa.gov/provider/healthcaremedicalassistance/index.htm
http://www.dhs.pa.gov/provider/healthcaremedicalassistance/index.htm
http://www.dhs.pa.gov/provider/promise/enrollmentinformation/S_001994
http://www.dhs.pa.gov/provider/promise/enrollmentinformation/S_001994
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PURPOSE:
 

The purpose of this bulletin is to clarify the storage, use, and administration of medical 
marijuana in facilities licensed by the Pennsylvania Department of Health (DOH) and 
Pennsylvania Department of Human Services (DHS) in accordance with the Pennsylvania 
Medical Marijuana Act. 

The following responses relate only to the state statutes and regulations enforced by the 
Departments. The Departments cannot make any representations or guarantees about the 
position of any other state or federal law enforcement or regulatory entity.  The Departments 
strongly recommend that providers consult with their legal counsel with any questions or 
concerns related to state or federal medical marijuana requirements not specifically addressed 
in this document. 

BACKGROUND/DISCUSSION: 

1.	 Will licensing agencies cite residential or facility providers for storing or 

administering medical marijuana to a participant in the Medical Marijuana
 
Program?
 

Except when required by Federal law or regulation, the Departments will not cite 
providers for regulatory violations as long as they store and administer medical 
marijuana in accordance with regulatory requirements relating to storage, 
administration, and documentation of medications. The provider is responsible for 
ensuring that it is in compliance with the Pennsylvania Medical Marijuana Act (Act 16 of 
2016) and with other state laws and regulations relating to storage, documentation and 
administration of medication applicable to the provider. 

2.	 If a participant who is a resident in a provider-owned residence has designated a 
caregiver through the DOH Caregiver Registration Process, not associated with 
the provider, may the participant who is a resident use medical marijuana on the 
premises of the provider-owned home? 

Except when required by Federal law or regulation, the Departments will not cite 
providers for regulatory violations for the use of medical marijuana by a participant who 
is a resident in a provider-owned residence, is certified by an approved practitioner to 
use medical marijuana, and who uses it in accordance with the Pennsylvania Medical 
Marijuana Act and its accompanying regulations. 

Additionally, except when required by Federal law or regulation, the Departments will 
not cite providers for regulatory violations for administering medical marijuana to a 
participant who is a resident in a provider-owned residence, is certified by an approved 
practitioner to use medical marijuana, and who uses it in accordance with the 
Pennsylvania Medical Marijuana Act and its accompanying regulations. 
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3.	 May a staff person who is a medical marijuana patient in the Medical Marijuana 
Program, certified by an approved practitioner to use medical marijuana, 
administer their medication in a provider-owned residence? 

Except when required by Federal law or regulation, the Departments will not cite 
providers for regulatory violations for the use of medical marijuana by staff who are 
certified by an approved practitioner to use medical marijuana, and who use it in 
accordance with the Pennsylvania Medical Marijuana Act. Employers are not required 
to make any accommodation for the use of medical marijuana on the property or 
premises. Staff may not allow their medical marijuana to be accessible to residents. 
Staff may not provide care to residents if impaired, as defined by applicable regulations. 

4.	 Are direct care workers/professionals, paid with Federal Medicaid dollars, 
allowed to assist individuals in their usage of medical marijuana or be designated 
as a registered DOH Medical Marijuana caregiver? 

Except when prohibited by Federal law or regulation, any individual who is registered 
with the DOH Medical Marijuana Program can be a caregiver for a patient of the 
Pennsylvania Medical Marijuana Program.  In accordance with the Pennsylvania 
Medical Marijuana Act and regulations, an individual may act as a caregiver for up to 
five individuals at a time.  A patient of the Medical Marijuana Program can designate up 
to two caregivers. Staff who are qualified to administer and who have completed 
additional training conducted by a DOH-approved dispensary or DOH-approved 
practitioner may also administer medical marijuana prescribed in the following forms: 
pill/capsule, topical forms, oil, liquid suspension, tincture, vaporization or nebulization, 
and dry leaf that is vaporized and not smoked.  Approved forms of medical marijuana 
shall be administered according to the directions specified by a DOH-approved 
practitioner. 

The Medical Marijuana Act applies regardless of funding source. Therefore, the answer 
remains the same for direct care workers/professionals paid by Federal Medicaid 
dollars. 

5.	 Are program sites, supported by Medicaid dollars, allowed to store medical 
marijuana on site with other prescriptions under lock and key? 

Except when prohibited by Federal law or regulation, medical marijuana may be stored 
with prescribed medications in accordance with the Pennsylvania Medical Marijuana 
Act and regulations, as well as the program site’s policies and procedures regarding 
medication.  In accordance with the Medical Marijuana Act, medical marijuana that has 
not been used by the patient shall be kept and stored in the original package in which it 
was dispensed. 

The Medical Marijuana Act applies regardless of funding source. Therefore, the answer 
remains the same for program sites supported by Federal Medicaid dollars. 
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6.	 Can providers permit medical marijuana use on the premises by an individual or 
caregiver even if the provider chooses not to store or administer it? 

Except when prohibited by Federal law or regulations, providers may permit medical 
marijuana use without storing or administering the medication. However, providers are 
encouraged to consider the benefits of the medication to an individual who holds a 
certification for medical marijuana use and individuals’ means of use without the 
provider’s accommodations when determining whether or not to assist a patient by 
allowing storing and/or administering on the premises. 

7.	 Are providers required to have designated caregivers available to all individuals 
who are currently participating in the Medical Marijuana Program or who are 
interested in seeking a certification? 

Providers may choose not to require provider staff to serve as designated caregivers, 
but, except when prohibited by Federal law or regulations, may store medical marijuana 
for an individual participating in the Medical Marijuana Program. Providers are required 
to store medical marijuana in accordance with statutory and regulatory requirements 
relating to storage of medications, along with the provider’s policies and procedures 
relating to storage of medication. 

8.	 May a staff person or resident share prescribed medical marijuana with other 
staff persons or residents?  

Medical marijuana may only be used by the resident certified to use the medication by a 
DOH-approved practitioner.  Residents and staff certified to use medical marijuana or 
acting as caregivers pursuant to the Medical Marijuana Act and regulations may not 
share or distribute medical marijuana. 

OBSOLETE BULLETIN 

This bulletin updates MA Bulletin 01-19-45, titled “Medical Marijuana and State 
Licensure of Facilities and Agencies” issued July 17, 2019, to add two additional 
licensed facilities, Assisted Living Residences and Personal Care Homes. The 
previously issued bulletin is obsolete with the issuance of this bulletin. 

COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 
Department of Human Services Office of Policy Development, P.O. Box 2675, Harrisburg, PA 
17110-2675. General Office Number 717-265-8347 


