
       
 

 

 

  
 

 
 

 
 

 
   

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Community Homes for Individuals with Mental Retardation 

(55 Pa.Code Chapter 6400) 

Q/A - Regulatory Clarifications – April 2016 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 6400.18(a) – Reporting of Unusual Incidents 
§ 6400.18(a) - An unusual incident is abuse or suspected abuse of an individual; injury, 
trauma or illness of an individual requiring inpatient hospitalization; suicide attempt by an 
individual; violation or alleged violation of an individual’s rights; an individual who is missing 
for more than 24 hours or who could be in jeopardy if missing at all; alleged misuse or 
misuse of individual funds or property; outbreak of a serious communicable disease as 
defined in 28 Pa. Code §  27.2 (relating to specific identified reportable diseases, infections 
and conditions); an incident requiring the services of a fire department or law enforcement 
agency; and any condition that results in closure of the home for more than 1 day. 

Question: What are some examples of “communicable diseases” as 
defined in 28 Pa. Code § 27.2 (relating to reportable diseases)? 

ANSWER: In accordance with 28 Pa. Code § 27.2 (relating to 
reportable diseases), the following diseases, infections and conditions are 
reportable within 24 hours after being identified by symptoms, appearance 
or diagnosis: 

Animal bite; Anthrax; Arboviruses; Botulism; Cholera; Diphtheria; 
Enterohemorrhagic E. coli; Food poisoning outbreak; Haemophilus influenzae 
invasive disease; Hantavirus pulmonary syndrome; Hemorrhagic fever; Lead 
poisoning; Legionellosis; Measles (rubella); Meningococcal invasive disease; 
Plague; Poliomyelitis; Rabies; Smallpox; Typhoid fever. 

In accordance with 28 Pa. Code § 27.2 (relating to reportable 
diseases), the following diseases, infections and conditions are reportable 
within 5 working days after being identified by symptoms, appearance or 
diagnosis: 

AIDS; Amebiasis; Brucellosis; CD4 T-lymphocyte test result with a 
count of less than 200 cells/μL or a CD4 T-lymphocyte percentage of less 
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than 14% of total lymphocytes (effective October 18, 2002); 
Campylobacteriosis; Cancer; Chancroid; Chickenpox (varicella) (effective 
January 26, 2005); Chlamydia trachomatis infections; Creutzfeldt-Jakob 
Disease; Cryptosporidiosis; Encephalitis; Giardiasis; Gonococcal infections; 
Granuloma inguinale; Guillain-Barre syndrome; HIV (Human 
Immunodeficiency Virus) (effective October 18, 2002); Hepatitis, viral, acute 
and chronic cases; Histoplasmosis; Influenza; Leprosy (Hansen’s disease); 
Leptospirosis; Listeriosis; Lyme disease; Lymphogranuloma venereum; 
Malaria; Meningitis (All types not caused by invasive Haemophilus influenza 
or Neisseria meningitis); Mumps; Pertussis (whooping cough); Psittacosis 
(ornithosis); Rickettsial diseases; Rubella (German measles) and congenital 
rubella syndrome; Salmonellosis; Shigellosis; Staphylococcus aureus, 
Vancomycin-resistant (or intermediate) invasive disease; Streptococcal 
invasive disease (group A); Streptococcus pneumoniae, drug-resistant 
invasive disease; Syphilis (all stages); Tetanus; Toxic shock syndrome; 
Toxoplasmosis; Trichinosis; Tuberculosis; suspected or confirmed active 
disease; and Tularemia. 

Regulation: § 6400.33(f) - Rights of the Individual 
§ 6400.33(f) - An individual has the right to receive, purchase, have and use personal 
property. 

Question: Are kitchens and refrigerators permitted to be kept locked 
or made inaccessible to individuals due to behavioral concerns? 

ANSWER: Kitchens and refrigerators may not be kept locked.  Homes 
may apply for a waiver of the regulation if an individual or individuals have a 
medical diagnosis (such as Prader-Willi; etc.) where this restriction would be 
necessary as per the individual’s physician. 
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Regulation: § 6400.33(h) - Rights of the Individual; § 6400.70 - 
Telephone 
§ 6400.33(h) - An individual has the right to reasonable access to a telephone and the 
opportunity to receive and make private calls, with assistance when necessary. 
§ 6400.70 - A home shall have an operable, noncoin-operated telephone with an outside 
line that is easily accessible to individuals and staff persons. 

Question: Are telephones permitted to be kept locked or made 
inaccessible to individuals? 

ANSWER: Telephones may not be kept locked or made inaccessible 
to individuals at any time. Telephones need to be kept unlocked and 
accessible so that they can be used immediately in the event of an 
emergency. If a home is having an issue with an individual making excessive 
calls to 911, the home should apply for a waiver of regulation.  

Regulation: § 6400.64(a) – Sanitation  
§ 6400.64(a) - Clean and sanitary conditions shall be maintained in the home. 

Question: Does a shared bar of soap constitute an unsanitary 
condition? 

ANSWER: Yes, a shared bar of soap is considered an unsanitary 
condition. Bar soap will not be cited as an unsanitary condition if there is a 
separate bar clearly labeled for each individual who shares a bathroom. 

*This Q/A replaces the Q/A released in January 2015. 

Regulation: § 6400.70 – Telephone 
§ 6400.70 - A home shall have an operable, noncoin-operated telephone with an outside 
line that is easily accessible to individuals and staff persons. 

Question: Is a community home required to have a landline 
telephone? 

ANSWER: Yes, it is required. Homes must be equipped with a  
telephone that will work in the event of a power outage. If a landline 
telephone is cordless or web-based, a functioning cell phone must be 
present on the premises. A home may not only use a cell phone.  
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Regulation: § 6400.71 – Emergency Telephone Numbers 
§ 6400.71 - Telephone numbers of the nearest hospital, police department, fire department, 
ambulance and poison control center shall be on or by each telephone in the home with an 
outside line. 

Question: If an individual does not have the ability to contact 
emergency personnel, is it still required to have emergency telephone 
numbers posted on or by each telephone? 

ANSWER: Emergency phone numbers should be posted on or by 
each telephone regardless if individuals in the home have the ability to 
contact emergency personnel. The posting of emergency telephone numbers 
also aids staff and visitors of the home in an emergency situation as well.  

Regulation: § 6400.72(a) – Screens, Windows and Doors 
§ 6400.72(a) - Windows, including windows in doors, shall be securely screened when 
windows or doors are open. 

Question:  Do operable windows need screens even when closed? 

ANSWER: Yes; windows need screens if they are able to be opened. 

Regulation: § 6400.110(e) - Smoke Detectors and Fire Alarms 
§ 6400.110(e) - If the home serves four or more individuals or if the home has three or 
more stories including the basement and attic, there shall be at least one smoke detector on 
each floor interconnected and audible throughout the home or an automatic fire alarm 
system that is audible throughout the home. The requirement for homes with three or more 
stories does not apply to homes licensed in accordance with this chapter prior to November 
8, 1991. 

Question: Do wireless fire systems still meet the regulation in terms 
of being “interconnected”? 

ANSWER: Yes, as long as the wireless fire system communicates with 
the other fire devices in the home.  

As a reminder, smoke detectors and fire alarms shall be of a type 
approved by the Department of Labor and Industry or listed by Underwriters 
Laboratories. 
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Regulation: § 6400.112(a) - Fire Drills 
§ 6400.112(a) - An unannounced fire drill shall be held at least once a month. 

Question: Is a fire drill considered unannounced if a staff member 
who sets off the alarm also participates in the drill? Is a drill also considered 
unannounced if an administrator calls an employee at an unpredictable time 
and instructs them to set off the fire alarm and evacuate individuals? 

ANSWER: In both situations the fire drill is considered to be 
unannounced. 

Regulation: §§ 6400.141(a); 181(a) – Individual Physical 
Examination; and Assessment 
§ 6400.141(a) - An individual shall have a physical examination within 12 months prior to 
admission and annually thereafter. 

§ 6400.181(a) - Each individual shall have an initial assessment within 1 year prior to or 60 
calendar days after admission to the residential home and an updated assessment annually 
thereafter. The initial assessment must include an assessment of adaptive behavior and 
level of skills completed within 6 months prior to admission to the residential home. 

Question: Does BHSL allow any grace periods for completing physical 
exams or assessments? 

ANSWER: Yes. “Annually” means at least once every 12 months. A 
15-day flex or grace period is allowed for any item that has a time 
requirement of one year or more. This includes, but is not limited to:  

 Individual physical evaluations (§ 6400.141) 
 Documentation of evacuation times and fire-safe areas (§ 

6400.112(d)) 
 Completion of ANNUAL Individual Assessments (§ 6400.181(a))  

Unless there is a specific grace period or timeline specified in the 
applicable section, a 5-day flex or grace period is allowed for any item that 
has a time line of less than one year. This does NOT apply to the following: 

 Inspecting fire extinguishers (§ 6400.111(f))  
 Conducting fire drills (§ 6400.112(a)) 

The grace period on timelines does NOT apply to INITIAL 
documentation or to the following regulations: 

 Criminal history record checks (§ 6400.21) 
 Initial physical examinations (§ 6400.141(a)) 
 Initial assessments (§ 6400.181(a)) 
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 Initial ISPs (§ 6400.182(d)(1)) 

Grace periods do not apply to initial documentation requirements for new 
admissions and new hires. 

Regulation: § 6400.141(c)(7), (8) - Individual Physical 
Examination 
§ 6400.141(c) - The physical examination shall include: 
(7)  A gynecological examination including a breast examination and a Pap test for women 
18 years of age or older, unless there is documentation from a licensed physician 
recommending no or less frequent gynecological examinations. 
(8)  A mammogram for women at least every 2 years for women 40 through 49 years of 
age and at least every year for women 50 years of age or older. 

Question: If an individual has had a double mastectomy performed, 
is a doctor’s order stating that mammograms are not necessary considered 
acceptable documentation for the individual to not have mammograms 
performed? 

ANSWER: Yes; the home should also apply for a waiver of regulation. 
A copy of the doctor’s order, assessment and ISP should be included with 
the home’s waiver request. 
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