
       
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

 

 

  

 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Adult Training Facilities (55 Pa.Code Chapter 2380)
 

Q/A - Regulatory Clarifications – April 2016 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 2380.111 – Individual Physical Examination 

Question: Is it permissible to leave blanks on an individual’s physical 
examination form? 

ANSWER: All information required by § 2380.111(c) must be present 
on the form. Items not required under § 2380.111(c) may be left blank by 
the medical professional completing the form. If the medical information 
item is “not applicable (NA)” or there is “none”, then the medical 
professional completing the form must denote that on the form.  

Question: If the physical examination form is created by an outside 
provider agency and it contains items not required under § 2380.111(c), 
may such items be left blank by the medical professional completing the 
form? 

ANSWER: Items not required under § 2380.111(c) may be left blank 
by the medical professional completing the form. 

Question: If the physical examination form is created by an outside 
provider agency, is the facility permitted to fill out any portions of the 
individual physical examination form? 

ANSWER: The facility may fill in all information except for medical 
professional information including the physician’s name, signature, medical 
license #, and the date signed by the physician. 

As a reminder, completion of the physical examination form must be 
based on an in-person physical examination by a medical professional.  
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Regulation: §§ 2380.111(a), 181(a) – Individual Physical 
Examination; and Assessment 
§ 2380.111(a) - Each individual shall have a physical examination within 12 months prior to 
admission and annually thereafter. 

§ 2380.181(a) - Each individual shall have an initial assessment within 1 year prior to or 60 
calendar days after admission to the facility and an updated assessment annually 
thereafter. 

Question: Does BHSL allow any grace periods for completing physical 
exams or assessments? 

ANSWER: Yes. “Annually” means at least once every 12 months. A 
15-day flex or grace period is allowed for any item that has a time 
requirement of one year or more. This includes, but is not limited to:  

 Individual physical evaluations (§ 2380.111) 
 Documentation of evacuation times and fire-safe areas (§ 

2380.89(d)) 
 Completion of ANNUAL Individual Assessments (§ 2380.181(a))  

Unless there is a specific grace period or timeline specified in the 
applicable section, a 5-day flex or grace period is allowed for any item that 
has a time line of less than one year. This does NOT apply to the following: 

 Inspecting fire extinguishers (§ 2380.88(f))  
 Conducting fire drills (§ 2380.89(a)) 

The grace period on timelines does NOT apply to INITIAL 
documentation or to the following regulations:  

 Criminal history record checks (§ 2380.20) 
 Fire safety training (§ 2380.91(a)) 
 Initial individual physical evaluations (§ 2380.111) 
 Initial assessments (§ 2380.181(a)) 
 Initial ISPs (§ 2380.182(d)(1)) 

Grace periods do not apply to initial documentation requirements for new 
admissions and new hires. 
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