
     

MEDICAL ASSISTANCE 
BULLETIN 

 ISSUE DATE 
  

 November 24, 2010 

 EFFECTIVE DATE  
 

November 24, 2010 

 NUMBER 
 

03-10-43, 26-10-01 

 SUBJECT 
 Payment for Non-Emergency Transportation 
 Services 
  

BY 

 
Izanne Leonard-Haak, Acting Deputy Secretary 

Office of Medical Assistance Programs 

PURPOSE:  
 

The purpose of this bulletin is to clarify who is responsible for payment of medically 
necessary non-emergency transportation services provided to Medical Assistance (MA) 
recipients residing in MA participating nursing facilities.  

SCOPE: 

This bulletin applies to all nursing facilities and ambulance providers enrolled in the MA 
Program that provide non-emergency transportation services to MA nursing facility recipients 
in the Fee-For-Service delivery system, including ACCESS Plus, and the managed care 
delivery system.   

BACKGROUND/DISCUSSION: 

Under the MA Program it is the responsibility of participating nursing facilities to provide 
non-emergency transportation for their MA nursing facility residents. This includes, but is not 
limited to, transportation to and from doctor appointments, dentist appointments, partial 
hospitalization treatment programs, non-emergency ambulance transportation from a nursing 
facility to a hospital and from a hospital to a nursing facility.  All transportation provided to MA 
nursing facility residents must be provided in a safe and orderly manner consistent with the 
resident’s needs.  Nursing facilities may purchase this service through contract, per trip  
payment, or by their own vehicles.  If an outside vendor is used to supply non-emergency 
transportation to the residents, the nursing facility must pay for the cost of the transportation 
service.  The nursing facility shall not bill the MA resident for this service.  

PROCEDURE:  

In accordance with 55 Pa. Code § 1187.51 (relating to scope), non-emergency 
transportation is an allowable MA cost and should be reported by the nursing facility on 
the facility’s annual MA cost report (MA-11).  These costs are considered when establishing a 
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nursing facility’s MA per diem rate.   

If an ambulance company is used for non-emergency transportation services for MA 
nursing facility residents, the ambulance company may not directly bill the MA Program.  The 
nursing facility must pay the ambulance company for these services, and include such costs 
on its MA-11. 

This MA Bulletin obsoletes the following: 

• 

• 

• 

MA Bulletin 03-06-15 titled “Reimbursement for Non-Emergency Transportation 
Services” 
MA Bulletin 18-94-01 titled “Clarification of Bulletin 18-93-01”  

MA Bulletin 18-93-01 titled “Payment for Non-emergency Transportation for 
Nursing Home Patients.” 


