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PURPOSE:

The purpose of this bulletin is to inform pharmacies that they are prohibited from receiving 
payment for a reusable drug for which they have already received payment from the Medical 
Assistance (MA) Program unless the pharmacies issue the proper credit to the MA Program.   This is 
not a new regulation and past practices can be investigated by the Bureau of Program Integrity.   

SCOPE:

This bulletin applies to all pharmacies providing pharmacy services to MA recipients in the fee 
for service (FFS) delivery system.  

Pharmacies providing services under the managed care delivery system should address any 
related questions to the appropriate managed care organization.   

BACKGROUND/DISCUSSION:

There may be occasions when a nursing facility returns an MA recipient’s unused, unopened 
and sealed drug to the pharmacy.  Examples of reasons for the returned drug include: the death of a 
recipient or a change to the prescribed drug.  The pharmacy then restocks the drug and re-dispenses 
it.       

This returned drug is considered by the MA Program to be a service that has not been  
rendered to a recipient and is subject to the regulatory provisions at Title 55 Pa.Code, 
§ 1101.75(a)(4-5), relating to provider prohibited acts,  which set forth that an enrolled provider may 
not, either directly or indirectly, do any of the following:

(4) Submit a duplicate claim for services or items for which the provider has already received 
or claimed reimbursement from a source. 

COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 

The appropriate toll-free number for your provider type. 

Visit the Office of Medical Assistance Programs website at dpw.state.pa.us/omap
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(5) Submit a claim for services or items which were not rendered by the provider 
or not rendered to a recipient. 

In this situation, the MA Program is reminding pharmacies that they are obligated 
to return the payment for a returned reused drug that was previously billed to the MA 
Program.  The pharmacy shall not bill the MA Program for a restocking fee and must 
complete a claim adjustment to refund the amount paid by the MA Program for the 
returned reused drug. 

If the pharmacy has properly performed a claim adjustment with the primary 
insurance carrier and/or the MA Program, then the pharmacy may bill the MA Program 
a second time for a returned reusable drug when dispensed to an MA recipient eligible 
for the MA pharmacy benefit.   

In addition, pharmacists are reminded to adhere to the requirements set forth in 
the Pharmacy Act at 63 P.S. § 390 -5(a)(9)(xi) and at Title 49, Chapter 27 State Board 
of Pharmacy, Section 27.102 relating to the return to stock of undelivered medication – 
statement of policy.   

PROCEDURE:

When a returned drug is reused, the pharmacy must submit a claim adjustment 
to the MA Program to ensure proper credit to the MA Program.   

Pharmacies are instructed to call 1-800-932-0938 and the Office of Medical 
Assistance Program’s Pharmacy Section staff will assist pharmacies to pursue a claim 
adjustment for a returned reusable drug.  The pharmacy may NOT bill the Department 
for a restocking fee. 

Nursing facilities need to maintain their procedures, which are currently in place, 
for returning prescription drugs. 


