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PURPOSE 

The purpose of this bulletin is to inform providers that the maximum payment limit for  
services provided by a practitioner to a Medical Assistance (MA) recipient during any one period 
of hospitalization will increase to $1,250, effective with hospital discharges on and after    
October 18, 2008. 

SCOPE 

This bulletin applies to providers enrolled in the MA Fee-for-Service (FFS) delivery 
system, including ACCESS Plus.  Providers who render services in the managed care delivery 
system will receive payment as established by the policies of the appropriate managed care 
organization. 

BACKGROUND/DISCUSSION 

Section 2 of Act 2008-44 amended the act of June 13, 1967 (P.L. 31, No. 21), known as 
the Public Welfare Code, to add section 443.10.  Section 443.10(3) authorizes the Department of 
Public Welfare (Department) to establish the maximum payment limit for services provided by a 
practitioner to an MA recipient during a period of hospitalization by publication of notice in the 
Pennsylvania Bulletin.   

The current maximum payment limit, set forth in MA regulation at  
55 Pa.Code § 1150.51(e) (relating to general payment policies), is $1,000.  To more closely 
reflect industry standards and to encourage continued provider participation in the MA Program, 
and having issued notice, to be published in the Pennsylvania Bulletin on October 18, 2008, the 
Department will increase the maximum payment limit for all services provided by a practitioner to 
an MA recipient during any one period of hospitalization to $1,250.  

 COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 

The appropriate toll free number for your provider type or managed care organization.  

Visit the Office of Medical Assistance Programs Web site at www.dpw.state.pa.us/omap 

http://www.dhs.pa.gov/
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PROCEDURE 

Effective October 18, 2008, the maximum payment to a practitioner for all services 
provided to an MA recipient during any one period of hospitalization will be the lowest of: 

(1)  The practitioner’s usual charge to the general public for the same service.  

(2)  The MA maximum allowable fee.  

(3)  A maximum payment limit of $1,250, unless a procedure provided during the 
hospitalization has a fee which exceeds $1,250, in which case that fee is the maximum 
payment for the period of hospitalization.  

Providers should continue to follow established billing procedures. 


