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PURPOSE: 

The purposes of this bulletin are to notify physicians: 

1) That national procedure codes will replace local procedure codes for dates of 
service on or after February 1, 2006; and  

2) That local code X1070 is being end-dated effective February 1, 2006 and is not 
being replaced with a national procedure code. 

 SCOPE: 

This bulletin applies to all physicians who render services to Medical Assistance (MA) 
recipients in the fee-for-service delivery system.  Providers rendering services under the 
managed care delivery system should address any coding or rate-related questions to the 
appropriate managed care organization.   

BACKGROUND/DISCUSSION:  

Regulations issued by the United States Department of Health and Human Services 
under the Administrative Simplification provisions of the Health Insurance Portability and 
Accountability Act (HIPAA), 42 U.S.C.§§ 1320d-1320d-8 require the Department to use national
procedure codes and eliminate local procedure codes.  45 C.F.R. § 162.1000.  The Department 
is therefore adopting national procedure codes for physician services for dates of service on or 
after February 1, 2006, as set forth below. 

PROCEDURE: 

The attached spreadsheet cross walks the local to national procedure codes by identifying 
the local procedure codes currently used for physician services that are being end-dated and the 
national procedure codes and modifiers that are replacing them.   

COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 

The appropriate toll-free number for your provider type. 

Visit the Office of Medical Assistance Programs website at www.dpw.state.pa.us/omap 

http://www.dhs.pa.gov/
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Local procedure code X1070 is being end-dated from the MA Program Fee Schedule 
and will not be replaced with a national procedure code.  The regulation at                                   
55 Pa.Code §1150.51(h)(5) (relating to general payment policies) precludes a separate 
payment for the removal of sutures.  The fee for surgical services includes the removal of 
sutures.  See Pa. Code §§1150.54 (a)(4)(iii) and (b)(1)(ii) (relating to surgical services).   

Local procedure codes W0160 and X1720 are being end-dated and will be cross walked 
to either existing national procedure codes or to national procedure code 17004, which will be 
added to the MA Program Fee Schedule effective for dates of service on or after             
February 1, 2006.  The MA Program Fee Schedule rate for national procedure code 17004 is 
$132.38.  

The SU modifier associated with national procedure code 11720 is being end-dated 
because there have been no claims submitted using this procedure code and modifier 
combination since January 1, 2002. 

Physicians who render services to MA recipients in the fee-for-service delivery system 
are directed to refer to the attached cross walk to determine the appropriate national code and 
modifier(s), as applicable, to use in place of the local procedure code for dates of service on or 
after February 1, 2006.  Columns one through four provide information related to the end-dated 
Local Procedure Code, former MAMIS Provider Type, former MAMIS Type of Service, and 
Local Code Description.  Columns five through fourteen provide information on the National 
Procedure Code, PROMISe™ Provider Type and PROMISe™ Provider Specialty eligible to bill 
the procedure code, PROMISe™ Place of Service, required Pricing Modifier and Informational 
Modifier, National Procedure Code Definition, MA Unit of Service, MA Fee and Comments.  
Failure to use the appropriate national procedure code and modifier(s) combination will result 
in inappropriate claim payment or claim denial.   

Services rendered on or after February 1, 2006 must be billed using the national 
procedure code. 

ATTACHMENT: Physician Services Local to National Procedure Code Cross Walk 


